ASTIAT JA VEITSET
Tokyokanista saat seuraavat välineet ja astiat,
joita tarvitset sushin valmistuksessa ja tarjoilussa.
Sushimatto (makisu)
Kun teet maki-sushirullia, tarvitset bambumaton. Maton avulla saat kaikki kuhmurat
ja
epätasaisuudet pois ja voit
muotoilla sillä niin sushirullan kuin munakkaankin. Käsinpestävä.
Pelkkä pyyhkiminen kostealla riittää useimmiten.

Nigirisushimuotti (nigirisushi no oshigata)
Nigirisushin (riisipallo, jonka päällä on kalapala) valmistukseen saat helpotusta,
kun käytät muottia.
Konepestävää muovia.

Riisilasta
(shamoji)
Oikeanmallinen riisilasta ei riko riisiä ja helpottaa etikan sekoittamista riisiin.
Materiaali on useimmiten bambu.
Kastele ennen käyttöä. Käsinpestävä.

Japanilainen munakaspannu
(tamagoyaki furaipan)
Munakaspannu on japanilaisittain neliskanttinen, koska sushimunakkaan
täytyy olla
tämän muotoinen.
Vain munakkaan paistoon. Käsinpestävä.

Kalanruotopinsetit
(honenuki)
Helpottaa ruotojen poistamista. Materiaali ruostumaton teräs. Konepestävä.

Sushitarjoiluastia
(sushioke)
Tässä astiassa saat koristeelliset ja taidokkaat sushipalat kauniisti esille.
Astia on lakattua muovipuristetta.
Käsinpesu haalealla vedellä ilman
pesuainetta pehmeällä sienellä, jotta kaunis kiilto säilyisi. Sipaise silloin
tällöin ruokaöljyä pinnalle.
Pyyhi ylimääräinen öljy pois pehmeällä kankaalla.

Sushilautanen
(sara)
Tarjottavat sushipalat tulevat tällä lautasella kauniisti esille.
Lautanen on malliltaan useimmiten
suorakaiteen muotoinen. Konepestävää posliinia.

Dippilautanen
(chiyoguchi)
Tässä pidetään soijakastiketta, johon sushipalat kastetaan ennen syömistä.
Konepestävää posliinia.

Puikkoalusta
(hashioki)
Riisipuikkojen kärjet pysyvät näiden avulla puhtaana. Kauniita kuin korut. Konepestävää posliinia.

Syömäpuikot
(nuribashi, waribashi)
Sekä lakatut että kertakäyttöpuikot on tehty yleensä japaninsypressistä (hinoki),
kertakäyttöpuikot myös bambusta (take). Pestävä käsin ja kuivattava käytön jälkeen.

Sakekarahvi (tokkuri)
Lämmitä sake vesihauteeseen upotetussa tokkurissa. Konepestävää posliinia.

Sakekuppi
(ochoko)
Tästä juot saken. Konepestävää posliinia.

Sushi-teekuppi (yunomi)
Japanilainen sushi-teekuppi on korkean pitkänomainen. Kuvioina on esimerkiksi
sushikalojen nimiä kanji-kirjoitusmerkeillä. Konepestävää posliinia.

Keittokulho
(shiruwan)
Misokeitto maistuu ja näyttää paremmalta, kun tarjoat sen aidosta
japanilaisesta keittokulhosta.
“Sattumat” poimitaan keitosta puikoilla,
muuten liemi juodaan keittokulhon reunalta.
Astia pitää hyvin lämmön.
Lakattua muovipuristetta. Pestävä käsin pehmeällä sienellä.
Veitset
(hocho)
Kaiken ruuanlaiton A ja O on hyvä veitsi. Japanissa valmistetut veitset ovat
korkealaatuisia ja arvostettuja.
Tokyokanin veitsien materiaali on hiiliteräs.
Se on paras materiaali, mutta vaativa käyttäjälleen:
veitsi on pestävä ja kuivattava
heti käytön jälkeen, koska se muuten ruostuu helposti. Säilytettävä kotelossa
tai veitsitelineessä, koska veitsi lohkeaa, jos se kolhiintuu. Teroita keraamisella hiomakivellä tai puikolla.
Vihannesveitsi
(usuba-bocho)
Kala- ja lihaveitsi (deba-bocho)
Yleisveitsi
|